Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο Βαγγέλης Νάκης έχει σχηματίσει έναν πίνακα του κοινωνικού βίου μέσα από τον λογαριασμό του v.nakis98 στο Instagram. Η ζωή του σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του έφερε πολλά κύματα αγάπης, 60 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, συνεργασίες με καλλιτέχνες και δισκογραφικές, μία ραδιοφωνική εκπομπή στον Music 89,2 και το βραβείο του καλύτερου Instagrammer στα WaterboomFestival 2019. Ήταν και αυτή μία από τις φορές, που η αγωνία μου για αυτή την συνάντηση ήταν μεγάλη, ήθελα να μιλήσω μαζί του, για τη ζωή του και για όλα όσα έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι από εκείνους τους Influencers που μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram, στέλνει δυνατά κοινωνικά μηνύματα και δίνει φωνή σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έχει ήδη δημιουργήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους («Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη», «Η κάθε στιγμή που έζησα με οδήγησε εδώ», «Ρόδα είναι και γυρίζει», «Το τελευταίο Δέντρο») ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου του 2020, τότε που έγραψε ένα σενάριο, λέγοντας «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη». «Την πρωτοβουλία την πήρα, επειδή είχα χάσει έναν πολύ καλό μου φίλο σε τροχαίο και ήταν η πρώτη μέρα του χρόνου. Κάποια στιγμή θεώρησα, ότι πρέπει να εξελίξω αυτό που κάνω στο Instagram. Με τις οικονομίες που είχα, ξεκίνησα να δημιουργώ αυτές τις ταινίες. Για όλα όσα κάνω, εμπνεύστηκα πάρα πολύ από τον κόσμο. Μάθαινα και άκουγα διαρκώς ιστορίες, τις οποίες προσπαθούσα να συγκροτήσω σε ένα σενάριο».
View this post on InstagramA post shared by NAKIS (@v.nakis98) on
Τους τελευταίους μήνες εκφράζεται δημιουργικά γράφοντας σενάρια, προσπαθώντας να αποτυπώσει όλα όσα βασανίζουν την καθημερινότητα μας και προκαλώντας «κατακλυσμό» από τα σχόλια αγάπης και στήριξης για τη δουλειά του. Κάθε του ταινία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με εικόνες σκληρές και ταυτόχρονα απλές, με τραγούδια μελωδικά και με διαλόγους βουβούς γεμάτους σοφία και ανθρωπιά.
«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είναι εκείνο που με εμπνέει κάθε φορά. Πολλές φορές σκέφτομαι τις κουβέντες με τη γιαγιά μου, η οποία έχει φύγει από τη ζωή, και θυμάμαι όλα όσα την απασχολούσαν. Γενικά, η καθημερινότητα είναι που μου δίνει τροφή για σκέψη. Το έναυσμα για να μιλήσω δημόσια, μου το έδωσε η συμπεριφορά του κόσμου. Βλέπω, ότι ο κόσμος δεν δίνει βάση στα πραγματικά προβλήματα, κάπου χάνεται η ουσία. Πολλοί επιλέγουν να μην κοιτάνε κατάματα τα προβλήματα, αλλά να τα αφήνουν στην άκρη. Στόχος μου, είναι να ευαισθητοποιήσω τη νέα γενιά. Μακάρι να μπορέσω να κάνω πολλά από τα παιδιά εκεί έξω, να θωρακίσουν την ψυχή τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους».
Μέσα από μία αλυσίδα συμβάντων που παρελαύνουν αβίαστα στο λογαριασμό του, ένας Influencer αποφάσισε ότι πρέπει να παρατηρήσει την κοινωνία, τον κόσμο γύρω του και να μιλήσει για εκείνα τα οποία είτε μας προβληματίζουν, είτε τα αγνοούμε. Τις ημέρες που το Instagram έγινε το βασικό μέσο αυτοπροβολής και αγοραπωλησίας του εαυτού, ένας νέος στηρίζει με τον πιο δημιουργικό τρόπο, όλα όσα σιωπηρά προσπερνούμε.
«Το Τελευταίο Δέντρο» στο Μάτι Αττικής.
Ημέρα Πέμπτη, 23/07/2020: Συνδυάζοντας τον τίτλο, την ημέρα, την εικόνα και το τραγούδι ο Βαγγέλης και η ομάδα του, μεταδίδουν ένα ηχηρό μήνυμα, εκείνο της αξίας του εθελοντισμού. Με ακρίβεια και συναισθηματισμό προσπαθεί να αποτυπώσει την ζωή των κατοίκων, μετά την πυρκαγιά που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις μνήμες των Ελλήνων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Βαγγέλης «Στην ταινία απεικονίζονται σκηνές της καθημερινότητας, σκηνές επιμονής και υπομονής, καθώς και σκηνές από την συμμετοχή όλων στην “εκδήλωση μνήμης” με το μήνυμα “Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ”. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, όχι μόνο τους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά και τους ανθρώπους που βίωσαν όλη αυτή την τραγωδία. Σκοπός μας είναι να τονίσουμε, ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη, να ξεπεράσουμε κάθε κατάσταση. Όλοι οι Έλληνες, όταν είμαστε κοντά και δίπλα ο ένας τον άλλον, μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση και να ανταποκριθούμε σε κάθε δυσκολία». Οι ταινίες του, είναι ένας καμβάς από πολυπρόσωπες ιστορίες, που ήρωες είναι οι άνθρωποι της κάθε ημέρας. Δύο χρόνια αργότερα και ενώ τα δραματικά γεγονότα είναι χαραγμένα στις μνήμες μας «Το τελευταίο δέντρο», επισημαίνει εκείνους τους ήρωες, εκείνους που παλεύουν ακόμα για να δημιουργήσουν ξανά, όλα όσα χάθηκαν με τις στάχτες.
«Ο πρώτος τίτλος ήταν οι 102, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε αν ήταν 102 ή παραπάνω, διότι πολλά θύματα είτε δεν βρέθηκαν, είτε δεν αναγνωρίστηκαν θεωρήσαμε, ότι θα ήταν προσβολή να μην συμπεριληφθεί κάποιος νεκρός. Τελικά καταλήξαμε στο «Τελευταίο δέντρο» θέλοντας να τονίσουμε την φυσική καταστροφή». Τα γυρίσματα διήρκησαν 27 ώρες, στόχος της ομάδας είναι να δείξει την ανατολή και τη δύση του ηλίου, τονίζοντας ότι μονάχα μέσα σε μία μέρα οι πύρινες γλώσσες πήραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η ερώτηση μου ήταν αναπόφευκτη και η απορία μου έντονη, γιατί επέλεξε να μιλήσει για τα δραματικά γεγονότα δύο χρόνια αργότερα «Θεωρώ, ότι τότε τα πράγματα ήταν πολύ ευαίσθητα. Δεν ήθελα να θεωρηθεί ότι εκμεταλλεύομαι την κατάσταση. Δυο χρόνια αργότερα, δείχνω την ουσιαστική ευαισθησία πάνω στο θέμα και επισημαίνω, ότι η νέα γενιά θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί πάνω στο ζήτημα, μιας και ο τόπος έχει ανάγκη από εθελοντική δράση».
Όταν μία ταινία κατορθώνει να εκφράσει το ψυχικό και κοινωνικό κλίμα μιας περιόδου, όταν κατορθώνει να μετουσιώσει τα τραγικά συμβάντα μιας ημέρας φονικής μέσα από τις εικόνες, τα μάτια και τις μαγικές φωνές των εφήβων, συγκινώντας και συνεπαίρνοντας, όταν κατορθώνει να κινήσει ομάδες και σύνολα υπενθυμίζοντας, ότι «Το Μάτι θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του», τότε μπορούμε να μιλήσουμε για έναν δημιούργημα και έναν δημιουργό, που προσπαθεί με γνησιότητα και αλήθεια ζωής να αναπαραστήσει όλα όσα βασανίζουν την εποχή μας.
View this post on InstagramA post shared by NAKIS (@v.nakis98) on
Η μικρού μήκους ταινία θα δημοσιευθεί στην επίσημη πλατφόρμα του Βαγγέλη Νάκη στο Instagram: v.nakis98.
Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκαν ο Πέτρος Νικολιντάης , ο Σωκράτης Πάτσος και ο Κωνσταντίνος Μόσχος, τη φωτογραφία ο Νίκος Λαουτάρης, ο Μίλι Σουλοβάρι , Άρης Μπάσα και ο Ραφαήλ Λασιθιωτάκης ενώ τη μουσική επιμέλεια έκαναν οι Θοδωρής Τζίμας και Πάρης Κάλπος.
Το make up επιμελήθηκε η Κατερίνα Μούτσιου.
Στίχος και φωνή: Τζωρτζίνα Αντωνακάκη και Γιάννης Τεργιάκης.
Βιολιά: Μαρία Καρατζά και Ελένη Ιωαννίδου.
Συντελεστές παραγωγής: Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος , Μικαέλα Δεκλερή, Αθηνά Κλήμη, Αναστασία Κατσίλη.
Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι οι: Λύδια Καβαλιέρου | Ασπασία Μπαζίμα |Ηλίας Βρεττάκος | Ανθή Φακιδάρη | Άρτεμις Βρεττάκου | Μάριος Μπιντάκος |Νάντσον Ντάλτρο | Ελίζα Σοφία Μπίτσια | Ελίζα Σαμίου |Βασίλης Αγγελιδάκης | Λάμπρος Κανατάς | Δημήτρης Τόλης |Χάρης Δημόπουλος | Λύδια Χριστουλάκη | Χρύσα Γκούγκου | Αλέξανδρος Κούμπρια| Λάμπρος Παπανικολάου
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ματιού“ ΝΑ.Ο.ΜΑ ” , της εταιρίας “ Waterboom Festival ” και της εταιρίας ρουχισμού “ PRIMO the brand ”καθώς επίσης και από τις εταιρείες: Panik Records Entertainment | Epic Music Studio
Το επόμενο βήμα: HUMAN TRAFFICKING και Εκπαίδευση
Ενώ η κουβέντα μας κυλούσε, ήθελα να μάθω τα επόμενα του βήματα. Άραγε ποια θα ήταν η επόμενη πρόκληση, ποιο το επόμενο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα αποτύπωνε με τη δύναμη των οπτικοακουστικών μέσων. «Το επόμενο θέμα, το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμάζουμε είναι μία ταινία μικρού μήκους για το Human trafficking. Σκοπεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και να δείξουμε την ουσιαστική δράση της αστυνομίας σε αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθήσω, να αποτυπώσω μία συνολική και πλήρη εικόνα αυτού του φαινομένου, από το κομμάτι της απαγωγής και της βίας, έως την ίδια την δράση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών».
Ακόμη σκοπεύει να καταπιαστεί και να καταδείξει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, εκείνο της εκπαίδευσης. Ο Βαγγέλης ήδη κάνει ενέργειες με σκοπό να οργανώσει τα γυρίσματα της ταινίας του. Αυτή τη φορά, θα επισκεφθεί με την ομάδα του τις δικαστικές αίθουσες για αποτυπώσει στον φακό εκείνο που σεναριακά έχει σκεφτεί «Θα «δικάζονται» οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά θα είναι οι μάρτυρες». Ο ίδιος δεν ξεχνά, να μου τονίσει πως εύχεται σε όλα τα παιδιά να είναι οι χειρότεροι μαθητές, αλλά οι σπουδαιότερες ψυχές «Τα παιδιά δεν έχουν ουσιαστικές γνώσεις, μαθαίνουν απλώς να παπαγαλίζουν στο σχολείο. Αν υπήρχε ένα σωστό σύστημα εκπαίδευσης και τα παιδιά από μικρή ηλικία συναναστρέφονταν, για παράδειγμα με παιδιά από άλλες χώρες, θα είχαμε εξαφανίσει και το πρόβλημα του ρατσισμού και πολλά άλλα». Ο Βαγγέλης πορεύεται με υπομονή και προσήλωση στον στόχο, μότο της ζωής του είναι «Να είσαι δυνατός όταν είσαι αδύναμος, να είσαι γενναίος όταν είσαι φοβισμένος και να είσαι ταπεινός όταν είσαι ο νικητής».
I think this web site holds some real superb information for everyone :D. Dorelle Westbrooke Fogg
Thank you so much. Your message made me extremely happy!!!! Stay Safe
Best Regards Sofia Mazokopaki
[…] Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά στο έργο και την δράση της ομάδας του «Πίσω στα δικά μας», με τον Βαγγέλη Νάκη: https://journalize.gr/to-teleutaio-dentro-dyo-chronia-argotera/ […]
Thank you so much. Your message made me extremely happy!!!! Stay Safe
Best Regards Sofia Mazokopaki
You completed a few fine points there. I did a search on the matter and found most folks will agree with your blog. Amanda Pieter Nappy
Thank you so much. Your message made me extremely happy!!!! Stay Safe
Best Regards Sofia Mazokopaki
Great, thanks for sharing this blog article. Really looking forward to read more. Really Great. Karissa Carey Tat
Thank you so much. Your message made me extremely happy!!!! Stay Safe
Best Regards Sofia Mazokopaki
Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and
sources back to your webpage? My blog is in the exact same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Thanks!
Hey, it is fine by me!! Thank you!!